شهادت امام علی و شب قدر جزء شبهایی عظیم الشانی است که باید در آن به احیا و شب زنده داری بپردازید. در فرهنگ ما مسلمانان شب قدر جزء شبهای ارزشمند و پرخیر و برکتی است که تقدیر و سرنوشت ما انسانها به خوبی در آن شب تعیین میشود. رحمت الهی و آمرزش گناهان در این شب صورت میگیرد، لذا تا میتوانید به درگاه خدای متعال رفته و از او بابت تمام اعمال خواسته و ناخواسته و گناهانی که کردید، طلب بخشش کنید.
شب قدر در ماه مبارک رمضان جزء شبهای 19 و 21 و 23 تعیین شده که طبق تاریخ مشخص شده شب ضربت خوردن حضرت علی علیه السلام در روز 19 رمضان بوده و به شهادت رسیدن ایشان در روز 21 ماه مبارک رمضان است. درک این روزها و شبها در ایام مبارک رمضان میتواند آگاهی ما مسلمانان را نسبت به شهادت امام عزیزمان بیشتر کند. برای کسب آگاهی بیشتر در رابطه با شهادت امام علی و شب قدر توصیه میکنیم ادامه مطلب را با خدمتگزاران همراه باشید.
ضربت خوردن امام علی علیه السلام
در تمام ایام سال و ماه شبی به بزرگی و عظمت شب قدر نداریم، شبی که در آن قرآن نازل شده و ملائکه به اذن خداوند به زمین میآیند و سرنوشت و تقدیر یک ساله ما انسانها را تعیین میکنند و آن را به محضر امام زمان عج الله علیه و آله میفرستند. عبادت، نماز و روزه در این شبها فوق العاده مجرب و پرفضیلت است، لذا تا میتوانید به مناجات و راز و نیاز با خدای مهربان بپردازید.
روایت شده، که در هنگام ضربت زدن عبدالرحمن بن ملجم بر سر مطهر حضرت علی(ع)، زمین به لرزه در آمد و دریاها مواج و آسمان ها متزلزل شدند و درهای مسجد به هم خوردند و خروش از فرشتگان آسمان ها بلند شد و باد سیاهی وزید، به طوری که جهان را تیره و تاریک ساخت. این روایت نشان دهنده این است که ضربت خوردن حضرت علی علیه السلام به قدری دردناک و سوزناک است که زمین از شدت این واقعه به لرزه درآمد و این ضربت متقارن شد با شب 19 ماه مبارک رمضان که به نام شب قدر نامیده شد.
شهادت حضرت علی علیهالسلام
شهادت حضرت علی علیه السلام در شب 21 ماه مبارک رمضان اتفاق افتاد و یکی از اتفاقات دردناک و حزن آوری است که در شب قدر روی داده است. در این روز و شب عزیز مردم به عزاداری امام عزیزمان میپردازند تا با اهل بیت ایشان همدردی کرده و عرض ارادت و تسلیت خود را به محضر امام زمان برسانند.
-
بخشی از داستان شهادت حضرت علی علیهالسلام
در شب شهادت، امام علی علیه السلام فرزندان و اهل بیت خود را جمع کرد و با ایشان وداع کرد و فرمود: خداوند پس از من نگهدار شما باشد. امام زمانی که زهر بر او اثر کرد و عرق از جبین مبارکش مثل مروارید میریخت، با دست مبارکش عرق پیشانی را پاک کرد و فرمود: شنیدم از رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله و سلّم که چون نزدیک وفات مؤمن میشود، عرق میکند جبین او مانند مروارید تر و ناله او ساکن میشود. همه به گریه افتادند. امام حسن علیه السّلام گفت: ای پدر به گونه ای سخن میگوئی که گویا از خود ناامید شده ای.
امام فرمود:ای فرزند گرامی یک شب پیش از آنکه این واقعه بشود جدّت رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله و سلّم را در خواب دیدم، از آزارهای این امّت به او شکایت کردم، گفت: نفرین کن بر ایشان، پس گفتم:خداوندا بجای من بدان را بر ایشان مسلّط گردان و بدل ایشان بهتر از ایشان به من روزی کن، پس حضرت رسول فرمود که:خدا دعای تو را مستجاب کرد، بعد از سه شب تو را به نزد من خواهند آورد، و اکنون سه شب گذشته است
سپس امام فرمود:«ای حسن! تو را وصیت میکنم به برادرت حسین. شماها از منید و من از شمایم». سپس امام رو کرد به فرزندان دیگر که از همسران دیگر امام غیر فاطمه بودند و ایشان را وصیت فرمود که با حسن و حسین علیهما السلام مخالفت نکنند، پس فرمود:«حق تعالی شما را صبر نیکو کرامت کند، امشب از میان شما میروم و به حبیب خود محمّد مصطفی صلّی اللّه علیه و آله و سلّم ملحق میشوم، چنانچه مرا وعده داده است.
-
قاتل حضرت علی علیه السلام
طبق روایات مختلف نقل شده هنگامی که حضرت علی علیه السلام در مسجد کوفه مشغول عبادت بودند توسط فردی به نام عبدالرحمن بن ملجم با یک شمشیر به قتل رسیدند. امام علی در سن 63 سالگی به شهادت رسیدند. این امام عزیز لحظه ای که در حال خواندن نماز بودند بیرحمانه توسط ابن ملجم و با شمشیر زهرآگین او به شهادت رسیدند. در آن لحظه فرشتگان آسمانها و ملکوت خون گریه کردند و فرشته وحی با حالت اندوه و زاری ندایی داد و گفت به خداوند سوگند که اساس هدایت مسلمانان فرو ریخت و دیگر نه هدایتگری وجود دارد و نه روشنی بخشی.
روایت شده است که پس از وفات امیرالمومنین علی (ع)، ابن ملجم را برای قصاص نزد امام حسن (ع) آوردند و ایشان نیز با یک ضربه شمشیر ابن ملجم را قصاص فرمود و این واقعه در 21 رمضان روی داد و چنانچه مشهور است ام الهیثم دختر اسود نخعی جنازه او را گرفته، آن را به آتش کشید.
-
اتفاقات و روایات مختلف در مورد شهادت حضرت علی
1- روایات متعددى حکایت از آن دارد که امام در مدخل ورودى مسجد (در درون مسجد) مورد حمله ابن ملجم واقع شده است. در نقلهاى دیگرى آمده است که امام در حال بیدارکردن مردم براى نماز بود که مورد حمله قرار گرفت.
2- روایات دیگرى وجود دارد که زمان حمله ابن ملجم را وقتى مىداند که امام مشغول نماز بوده است. در نقلى از میثم تمار آمده است که امام نماز صبح را آغاز کرده و در حالى که یازده آیه از سوره انبیاء خوانده بود. ابن ملجم با شمشیر ضربتى بر سر امام زد.
3- در نقل دیگرى از یکى از نوادگان جعدة بن هبیره که این جعده فرزند امهانى بوده و گاهى به جاى آن حضرت نماز مىخوانده و در برخى نقلها آمده که پس از ضربت خوردن امام، او جلو آمده و نماز را ادامه داد، گفته شده است که وقتى ابن ملجم ضربه را زد که امام در نماز بود.
4- شیخ طوسی نیز روایتى نقل کرده است که همین مطلب را تأیید مىکند. متقى هندى نیز روایت نقل کرده که ضمن آن آمده است که ابن ملجم زمانى ضربت خود را فرود آورد که امام سرش را از سجده برداشت.
5- نقل دیگرى از ابن حنبل که همان را ابن عساکر، نیز روایت کرده از همین مطلب را تأیید مىکند.
6- ابن عبدالبر مىگوید: در این که آیا ابن ملجم در نماز ضربت را زده یا قبل از آن و نیز این که امام در آن هنگام کسى را جانشین خود کرده یا خود تمام کرده، اختلاف است. بیشتر برآنند که آن حضرت جعدة بن هبیره را بجاى خود گذاشت تا نماز را تمام کند.
7- دانشمند معروف اهل تسنن «سبط بن جوزی» مینویسد: هنگامی که حضرت علی (ع) در محراب عبادت قرار گرفت چند نفر به او حمله ور شدند و ابن ملجم ضربتی بر آن حضرت فرود آورد و بلافاصله با همراهانش گریختند.
سوالات متداول در رابطه با شهادت امام علی و شب قدر
1- شهادت حضرت علی علیه السلام در چه تاریخی صورت گرفت؟
شهادت حضرت علی علیه السلام در شب 21 ماه مبارک رمضان اتفاق افتاد و یکی از اتفاقات دردناک و حزن آوری است که در شب قدر روی داده است. در این روز و شب عزیز مردم به عزاداری امام عزیزمان میپردازند تا با اهل بیت ایشان همدردی کرده و عرض ارادت و تسلیت خود را به محضر امام زمان برسانند
2- نحوه شهادت حضرت علی علیه السلام در شب قدر چگونه بود؟
طبق روایات مختلف نقل شده هنگامی که حضرت علی علیه السلام در مسجد کوفه مشغول عبادت بودند توسط فردی به نام عبدالرحمن بن ملجم با یک شمشیر به قتل رسیدند. امام علی در سن 63 سالگی به شهادت رسیدند. این امام عزیز لحظه ای که در حال خواندن نماز بودند بیرحمانه توسط ابن ملجم و با شمشیر زهرآگین او به شهادت رسیدند.
3- ضربت خوردن حضرت علی علیه السلام در چه تاریخی صورت گرفت؟
شب قدر در ماه مبارک رمضان جزء شبهای 19 و 21 و 23 تعیین شده که طبق تاریخ مشخص شده شب ضربت خوردن حضرت علی علیه السلام در روز 19 رمضان میباشد.