در حال بارگذاری ...
شنبه 15 دی 1403

رییس دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای در اجلاس بسیج اساتید خواستار ترمیم بودجه این مرکز آموزش عالی شد
۸۵ درصد جویندگان کار هیچ مهارتی ندارند

رئیس دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای با اشاره به معضل بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در کشور بیان کرد: بایستی در آموزش مهارتی که متناسب با نیاز‌های شغلی آینده فناوری است انعطاف‌پذیری وجود داشته باشد

به گزارش اداره کل روابط عمومی، دکتر ابراهیم صالحی عمران رییس دانشگاه فنی و حرفه ای امروز سه‌شنبه در نشست سراسری مسوولین کانون های بسیج اساتید دانشگاه فنی و حرفه‌ای کشور که با حضور دکتر سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور، دکتر مردانی رییس سازمان بسیج اساتید کشور، دکتر احمد حیدری معاون حقوقی و پشتیبانی وزارت نیرودر دانشکده شهید منتظری مشهد مقدس برگزار شد با گرامیداشت هفته بسیج و یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس و انقلاب اسلامی بیان داشت: در برهه کنونی بنده نقش دانشگاه فنی و حرفه ای را در کشور نقشی اساسی و کلیدی متصور هستم و بارها در گفتمان های مختلف گروهی، صداو سیما و محافل متعدد علمی بر بحث گسترش و حمایت از آموزش های عالی مهارتی تأکید کرده ایم. امیدوارم همکاران بسیجی دانشگاه هم در این نهضتی که برای راه اندازی گفتمان نظری و عملی آموزش های مهارتی شکل گرفته همکاری کنند.
دکتر ابراهیم صالحی عمران رییس دانشگاه فنی وحرفه‌ای در این اجلاس با تاکید براینکه باید آموزش عالی مهارتی را در نظام آموزش عالی کشور جا بیندازیم، درباره دو چالش اساسی بیان کرد: چند سال قبل وزارت کار از تمامی کارفرمایان درخواست کرد نیاز خود به نیرو‌های انسانی متخصص را اعلام کنند بسیار جالب بود که اعلام نیاز به حدود ۶۰۰ هزار نیروی متخصص در رشته‌های مختلف ثبت شد، اما تاجایی که مطلع هستم وزارت کار تنها توانست ۱۵۰ هزار نیرو را به آن‌ها معرفی کند، اما چرا؟
صالحی عمران ادامه داد: این موضوع یک ابرچالش است که کشور ما با معضل بیکاری فارغ‌التحصیلان روبه‌روست. در کشوری زندگی می‌کنیم که در بسیاری از رشته‌های تحصیلی مازاد دانش آموخته داریم ولی در بخش نیروی انسانی کمبودهای فراوانی وجود دارد این کمبود نیروی متخصص نشان می‌دهد نیروی کار آماده مورد نیاز برای بخش‌های صنعتی تولیدی به ویژه بخش خصوصی وجود ندارد. البته باید سطح پایین بهره‌وری نیروی انسانی را هم مقایسه کنید.
رییس دانشگاه فنی و حرفه‌ای عنوان کرد: بار‌ها وزیر کار اعلام کردند که ۸۵ درصد جویندگان کار فاقد هرگونه مهارتی هستند. ما باید نگاه کارشناسانه داشته باشیم که ببینیم تاکنون چه کرده‌ایم و چه کار مناسبی برای رفع این معضل باید انجام دهیم. وقتی ثروت زیادی در سیستم‌های آموزشی برای تربیت نیروی انسانی صرف می‌شود چرا باید در کشور با معضل بیکاری و کمبود نیروی انسانی ماهر و موردنیاز بخش‌های تولیدی و اقتصادی کشور روبه‌رو باشیم.
وی جهت‌گیری آموزش عالی دنیا را به سمت آموزش مهارتی دانست و گفت: با وجود آنکه تمامی کشور‌ها مهارت‌آموزی را در نهاد آموزش عالی خود وارد کردند، اما ما هنوز برای تغییر برنامه‌های درسی، تربیت نیرو‌های انسانی متخصص متناسب با نیاز‌های حرفه‌ای و مشاغل تردید داریم. تردید داریم که کارفرما و بخش خصوصی را در مراکز آموزش عالی بنشانیم و از تجربه آن‌ها در تدوین رشته‌های تحصیلی و سرفصل‌های درسی استفاده کنیم. بیش از ۳۰ سال است که درگیر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در کشور هستم و آسیب‌شناسی انجام داده‌ام براین اساس معتقدم که باید یکسری برنامه‌ها در داخل دانشگاه انجام شود و مربوط به اصلاحاتی در سیستم آموزش مهارتی ماست.
وی ادامه داد: در ابتدا باید تحلیل دقیقی از نیاز‌ها و رشته‌های تحصیلی صورت گیرد. رشته‌های دانشگاه فنی و حرفه‌ای برای راه‌اندازی باید سیگنال خود را از بازار کار بگیرد نه از درون سیستم آموزشی. براین اساس بعد از ۱۵ یا حتی ۲۰ سال سرفصل‌های دانشگاه را تغییر دادیم و اولین الزام در این راه تجهیزات بود. ۳۴۰۰ کارگاه داریم که دانشجویان حدود ۶۰ تا ۷۰ ساعت دروس عملی را در آنجا می‌گذرانند پس باید به محیط‌های کارگاهی بیشتر اهمیت داده شود و طبیعتا به تجهیزات عمده‌ای نیاز است.
صالحی عمران بیان کرد: با رایزنی‌های صورت گرفته در سال گذشته بودجه آزمایشگاه‌های خود را از ۱۵ میلیارد به ۲۰۰ میلیارد تومان ارتقا دادیم که گام بزرگی بود، اما راه هنوز بسیار است. بعد از پرداختن به محیط‌های عملی و کارگاهی توجه به جذب اساتید توانمند اهمیت داشت. این دانشگاه حدود ۱۸ هزار مدرس حق‌التدریس دارد که شاید این تعداد در هیچ دانشگاهی نباشد براین اساس سعی شد که آیین‌نامه صلاحیت مدرسین را تهیه کنیم و هر مدرس را بررسی کنیم.
وی افزود: نمی‌توانیم آموزش جوانان محصل در این دانشگاه را به دست اساتیدی بسپاریم که حرفه‌ای نیستند یا با ارتباطات شخصی به دانشگاه راه پیدا کرده‌اند. دانشگاه فنی و حرفه‌ای اولین دانشگاهی بود که حتی قبل از وزارت علوم اعلام کرد اساتید که قصد جذب  دارند باید یک سال دوره در صنعت بگذرانند. در این تحریم‌ها حتی سعی شد که برای اعطای گرنت ارتباطاتی را شکل دهیم و ماه اخیر حدود ۲۵ نفر از همکاران ما به مدت دو هفته برای گذراندن دوره‌ای آموزشی در رومانی بودند. این امر یکی از موارد بحث‌های توانمندسازی اساتید ماست.

رییس دانشگاه فنی و حرفه‌ای با بیان اینکه نسبت استاد به دانشجو هنوز در این سیستم عدد بالایی است، اظهار داشت: همچنان با سازمان اداری استخدامی چالش داریم. هرچه صحبت می‌شود که برای حل مشکل اشتغال، افزایش بهره‌وری کشور و حرکت سیاست کشور به سمت مهارت‌آموزی یکی از شاخص‌ها، توسعه اشخص آموزش فنی‌وحرفه‌ای است، اما هنوز مشکل داریم. این دانشگاه نیاز به حمایت دارد چه نیازی به توسعه آموزش نظری در کشور است درحال حاضر ۷۰ دانشکده ما با جمعیت زیر هزار نفر اداره و مدیریت می‌شوند. وقتی کارفرمایان ما به نیروی انسانی متخصص نیاز دارند چرا سیستم آموزشی را اصلاح نمی‌کنیم؟ یکی ازبهترین راه‌های ساماندهی و آمایش آموزش عالی هدفمندی آموزش عالی و جهت‌گیری به سمت آموزش‌های مهارتی است.
وی با اشاره به شکل‌گیری قانون نظام آموزش جامع مهارتی ادامه داد: آموزش فنی و حرفه‌ای در مقایسه با آموزش نظری باید اولویت پیدا کند و باید مورد توجه سیاستگذاران ما باشد. ما تنها دانشگاهی هستیم که سالانه تعدادی از رشته‌ها حذف و تعدادی کدرشته محل جدید را اضافه می‌کنیم. آموزش مهارتی باید با تولید و اشتغال آشتی کند و آموزش در دستیابی افراد به شغل و ورود به بازار کار باید تاثیر داشته باشد.
صالحی عمران به موضوع راه‌اندازی طرح برندملی در این دانشگاه اشاره کرد و افزود: در بحث اشتغال دانشجویان مسئولیتی را برای خود قائل شدیم و با بازگذاشتن در‌های دانشگاه به کارفرمایان و بخش خصوصی مطرح کردیم که آن‌ها کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های ما را تجهیز کنند و در مقابل ما نیرو‌های انسانی مورد نیاز شما را آموزش می‌دهیم (در این مدت دانشجو‌ها می‌توانند با حضور در آن صنعت یا بخش از نزدیک با روند کار آن‌ها آشنا شود). قبل از طرح بحث استفاده از لوازم خانگی داخلی و ممنوعیت ورود اجناس خارجی در این بخش، ما با گروه صنعیت انتخاب وارد صحبت شدیم و کارگاه‌های خود را در اختیارشان گذاشتیم و از طرفی نیرو‌های مورد نیازشان را آموزش دادیم و دانشجویان می‌توانستند با حضور در صنعت، محصولات آن‌ها و روندکارشان بیشتر آشنا شوند و تجربه کسب کنند.
رییس دانشگاه فنی و حرفه‌ای تصریح کرد: باید به سراغ صنعت رفت، در تدوین برنامه‌های درسی صنعت و کارفرما باید کنار ما باشند. دو هفته گذشته کارخانه تراکتورسازی تبریز طی نامه‌ای از دانشگاه ما قدردانی کرده است، چون حدود ۲۵۰ نیروی متخصصی که استخدام کرده از فارغ‌التحصیلان دانشگاه فنی و حرفه‌ای بودند. اما متاسفانه سیاستگذاران در سطح کلان آموزشی و غیرآموزشی به این مسئله توجه ندارند و هنوز تردید دارند.

وی با بیان اینکه برای راه‌اندازی مقطع کارشناسی در این دانشگاه توصیه‌های زیادی بوده است، گفت: با این امر مخالفت کردم، چون معتقدم دانشجو ۵ سال آموزش مهارتی می‌بیند و برای ورودش به بازار کار و راه‌اندازی یک کار تولیدی کافی است البته به حمایت نیاز دارد و مربوط به اصلاحات رابطه کارفرما، آموزش دوگانه، مسئولیت گرفتن دانشگاه‌ها برای اشتغال دانشجویان است.
صالحی عمران بیان کرد: باید در آموزش‌های دانشگاهی انعطاف‌پذیر بود ما آموزش ثابت نداریم و نباید اصرار داشته باشیم همچون دانشگاه جامع علمی کاربردی که در مسیری که نباید می‌رفت، رفت. در آموزش مهارتی که متناسب با نیاز‌های شغلی آینده فناوری است باید انعطاف‌پذیری وجود داشته باشد.
وی گفت: براساس جداول سازمان برنامه و بودجه، میزان سرانه بودجه دانشجوی کاردانی این دانشگاه حتی از یک دانش آموز هنرستان کارودانش کمتر است و در شرایطی که سرانه بودجه منظور شده برای یک هنرجوی کارودانش و هنرستان ۸۰ میلیون ریال است، این رقم برای یک دانشجوی فنی و حرفه ای تنها ۵۳ میلیون ریال است.
وی با بیان اینکه فارغ از ابقا یا رفتنم از این مسوولیت، این مشکل بودجه ی را به سازمان برنامه بودجه منعکس کرده ام، گفت: بودجه دوره های کاردانی این دانشگاه ۱۱۰ میلیون ریال به ازای هر دانشجو است اما در بخش دوره های کاردانی گروه پزشکی این رقم ۲۸۰ میلیون ریال است و حال پرسش این است که آیا در دوره های عملی این دانشگاه نیازی به تامین مواد مصرفی و دیگر موارد نیست؟
صالحی عمران گفت: این بی عدالتی حتی در بودجه غذای دانشجویان نیز به چشم می خورد، تا پارسال بودجه هر وعده غذای دانشجویی در کشور ۸۰ هزار ریال بود و حال آنکه بودجه هر وعده غذای دانشجویان فنی و حرفه ای تنها ۱۶ هزار ریال بود.
رییس دانشگاه فنی و حرفه ای ادامه داد: امسال این بودجه برای دانشجویان به ۱۵۰ هزارریال افزایش یافته، در حالی که بودجه یک وعده غذا دانشجوی فنی و حرفه ای به ۸۰ هزار ریال رسیده است.
وی تصریح کرد: آموزش عالی مهارتی با این بودجه ها در کشور اصلاح نمی شود، آموزش مهارتی به حمایت عملی و بودجه ای نیاز دارد.
صالحی عمران گفت: سال ۹۰ با مصوبه مجلس این دانشگاه از آموزش و پرورش جدا شده و به آموزش عالی پیوست و امسال در شرایطی که دانشگاه ها با کمبود دانشجو مواجه هستند با عنایت به آگاهی خانواده ها، شاهد انتخاب رشته ۹۰ هزار داوطلب در این دانشگاه بودیم.
وی گفت: در بخش سیاست‌گذاری کلان باید از دانشگاه فنی و حرفه ای حمایت شود، به این منظور به اعتقاد عملی دولتمردان و سیاست‌گذاران آموزش عالی در وزارت علوم نیاز داریم.
گفتنی است، 110 استاد و مسوول کانونهای بسیج دانشگاه های فنی و حرفه ای کشور به مدت ۲ روز با محور تبیین علمی و عملی بیانیه گام دوم انقلاب با رویکرد علم و فناوری در مشهد گردهم آمدند.